Pinjaman Peribadi 2022 – Antara Sebab & Kelebihan

  • by

Pendidikan

Apabila pinjaman pelajaran seperti pinjaman PTPTN tidak lagi terpakai, pinjaman peribadi boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk rakyat Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran. Melanjutkan pendidikan anda dan meningkatkan kemahiran anda adalah penting untuk memajukan kerjaya anda dalam pasaran yang sangat kompetitif. Anda mungkin telah bekerja beberapa tahun dalam pekerjaan anda tetapi merasakan keperluan untuk mengambil Sarjana untuk mendorong pertumbuhan kerjaya anda lebih jauh. Dalam kes ini, anda telah memutuskan untuk kembali ke sekolah untuk meningkatkan kemahiran anda. Walau bagaimanapun, pensijilan profesional boleh menelan belanja ribuan dolar. Ini adalah apabila pinjaman peribadi berguna!

Pertimbangkan untuk menggunakan pinjaman peribadi untuk pendidikan apabila:

– Anda tidak layak mendapat pinjaman pendidikan

– Kursus pilihan anda tidak layak untuk pinjaman pendidikan

– Anda telah menghabiskan had pinjaman pendidikan anda

Tujuan Pelaburan

Membina kekayaan anda ialah langkah penting kepada kebebasan kewangan, tetapi ada kalanya kita mungkin tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk dilaburkan. Pada titik apakah idea yang baik untuk melabur dengan wang yang dipinjam? Menggunakan pinjaman peribadi 2022 untuk memulakan pelaburan anda boleh menjadi pilihan yang baik dengan syarat anda tahu apa yang anda lakukan dan mampu menguruskan risiko.

Walau bagaimanapun, kami sangat menasihatkan agar tidak melakukan ini. Pinjaman yang anda ambil mungkin lebih tinggi daripada sebarang jumlah pulangan yang anda perolehi daripada keuntungan pelaburan anda. Pembayaran faedah akan menekan kadar pulangan anda dan pendedahan risiko anda meningkat dengan pesat. Sebagai contoh, katakan anda dapat menjana pulangan tahunan 7% ke atas pelaburan anda tetapi kadar faedah efektif tahunan anda untuk pinjaman RM90,000 anda sebenarnya 8% bukannya 5%, anda sebenarnya akan membuat kerugian -2% dan bukannya keuntungan 25%!

Anda perlu mempertimbangkan kadar faedah yang perlu anda bayar untuk pinjaman daripada bank. Memperolehi pulangan yang tinggi daripada pelaburan anda tidak akan mendatangkan faedah jika anda perlu menyerahkan sebahagian besarnya kembali kepada bank. Jika kadar faedah pinjaman melebihi separuh daripada kadar pulangan purata pelaburan, anda tidak akan memperoleh banyak wang.

Anda juga perlu memastikan anda mampu untuk membuat pembayaran balik pinjaman memandangkan pelaburan anda tidak akan membuktikan pulangan begitu cepat untuk membiayai pinjaman yang telah anda ambil. Ini amat penting jika anda mempunyai pinjaman lain untuk dibiayai seperti pinjaman pelajar atau pinjaman hartanah. Pastikan anda membuat penyelidikan anda sebelum melabur untuk mengetahui perkara yang anda ceburi, terutamanya jika anda menggunakan wang yang dipinjam.

Pembelian Harta atau Pembayaran Balik Gadai Janji

Seperti yang diberitahu admin Kereta Sewa Shah Alam, walaupun anda mungkin tidak menggunakan pinjaman peribadi untuk mengeluarkan wang yang mencukupi untuk membeli hartanah, sama seperti pinjaman gadai janji bercagar yang membolehkan anda lakukan, anda boleh menggunakan pinjaman peribadi untuk memudahkan pembelian hartanah anda. Ini termasuk menggunakannya untuk membiayai bayaran muka rumah anda atau bahkan untuk membiayai semua kos sampingan yang datang dengan membeli rumah termasuk duti setem, yuran pemprosesan, cukai harta, yuran penyelenggaraan dan untuk membayar balik ansuran bulanan gadai janji anda.

Walau bagaimanapun, mengambil lebih banyak hutang untuk pinjaman hartanah boleh menjadi rumit, jadi pastikan anda stabil dari segi kewangan dan mampu untuk mengambil jumlah pinjaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.