Penting Pengurusan Utiliti Lapangan Terbang

 • by

Seberapa penting pengurusan kemudahan lapangan terbang? Tanpa keraguan, pengurusan fasiliti sangat penting untuk memastikan fungsi operasi di sekitar lapangan terbang berfungsi dengan cekap. Lapangan terbang ingin mengekalkan imej jenama yang positif dan membuat pelanggan mereka gembira dengan:

 • standard perkhidmatan yang konsisten kepada pelanggan
 • aliran operasi lapangan terbang yang lancar
 • persekitaran yang selamat dan terjamin
 • aliran pemeriksaan keselamatan yang lancar

Oleh kerana lapangan terbang berurusan dengan peningkatan kapasiti setiap hari, perkhidmatan pengurusan kemudahan penyumberan luar adalah pilihan yang bagus kerana ia dapat mengurangkan masalah pengurusan lapangan terbang fizikal. Lebih-lebih lagi, lapangan terbang menjimatkan kos, meningkatkan pengalaman penumpang, dan meluangkan masa mereka untuk fokus pada pertumbuhan perniagaan.

Harapan Penumpang

Kesan pertama selalu dikira. Oleh itu, kepuasan penumpang bergantung pada pengalaman mereka sejak mereka tiba di lapangan terbang, dengan harapan dapat merasa santai sepanjang proses check-in, menunggu dan menaiki pesawat. Keperluan asas untuk pengalaman pelanggan yang lebih baik di lapangan terbang adalah dari kelajuan penghantaran bagasi, daftar masuk yang lancar di terminal lapangan terbang, sedikit masa yang diperlukan untuk pemeriksaan keselamatan dan kebersihan kemudahan.

Walaupun pada masa ini kebanyakan penumpang telah mendapatkan pas masuk sebelum mereka tiba di lapangan terbang, namun, tidak mengetahui berapa lama masa yang diperlukan untuk bergerak melalui terminal, penumpang cenderung tiba lebih awal untuk perjalanan sehingga menghabiskan lebih banyak masa menunggu di lapangan terbang. Pengalaman darat sebelum penumpang menaiki pesawat dapat dibahagikan kepada segmen berikut:

 • sampai ke lapangan terbang
 • menunggu di terminal sebelum keselamatan
 • melalui pusat pemeriksaan keselamatan

Mencari Pintu Pagar

Kemudahan daftar masuk praktikal meningkatkan aliran kedatangan dan keberangkatan di lapangan terbang. Kelewatan penumpang, kakitangan lapangan terbang dan kru syarikat penerbangan mengakibatkan gangguan operasi lapangan terbang dan syarikat penerbangan. Oleh itu, lapangan terbang dan syarikat penerbangan akan disokong oleh peranan bantuan lapangan terbang seperti:

 • pengendalian tanah dan bagasi
 • tuntutan bagasi, pemulihan, pemisahan dan pemindahan
 • penghantaran dan penempatan dalam kapal terbang
 • pemuatan dan pemunggahan kargo dan bagasi
 • pemindahan barang
 • sokongan landasan
 • daftar masuk penumpang
 • penerimaan, menaiki dan menurunkan penumpang
 • pengurusan pemindahan penumpang
 • penyediaan dan pengurusan penerbangan
 • tiket, pengurusan bagasi berlebihan
 • tuntutan bagasi, pengurusan penyelewengan
 • kaunter kereta sewa & teksi

Di samping peningkatan aliran keberangkatan dan ketibaan di lapangan terbang, penumpang menganggap kebersihan sebagai keadaan yang sah. Oleh kerana kebersihan dapat mempengaruhi kesan pertama pelanggan terhadap perkhidmatan dan pengalaman, keadaan kebersihan tempat seperti lapangan terbang adalah faktor asas. Oleh itu, lapangan terbang memerlukan pembersihan dan penyelenggaraan berkala untuk mengekalkan imejnya.

Pengurus kemudahan yang berpengalaman dan berpengetahuan untuk pembantu lapangan terbang dan tugas pembersihan sering menghasilkan output yang lebih berkualiti yang mana tugas teknikal dan penyelenggaraan dapat diselesaikan lebih cepat dan lebih mahir. Oleh itu, perkhidmatan penyumberan luar dan perkhidmatan pembersihan adalah penyelesaian terbaik untuk memenuhi harapan penumpang terhadap kemudahan lapangan terbang pada bila-bila masa.

Kecekapan Operasi

Setiap lapangan terbang utama mempunyai banyak pelanggan yang kebanyakannya terdiri daripada penumpang dan kru syarikat penerbangan. Para penumpang menuntut kemudahan yang berguna untuk digunakan semasa daftar masuk, menunggu dan menaiki pesawat. Syarikat penerbangan memerlukan ruang untuk kapal terbang, kemudahan untuk penyelenggaraan rutin, tempat untuk penumpang dan kru penerbangan ketika berada di darat. Syarikat pengangkutan udara memerlukan ruang untuk kapal terbang kargo. Juruterbang dan kru kabin memerlukan landasan pacu, kemudahan penyimpanan dan penyelenggaraan pesawat, dan tempat untuk berehat ketika berada di darat.

Kapasiti lapangan terbang yang semakin meningkat memerlukan kecekapan perancangan dan operasi yang baik. Prestasi tepat waktu adalah parameter utama untuk menilai kecekapan operasi syarikat penerbangan; secara langsung dikaitkan dengan kepuasan pelanggan, dan berkorelasi positif dengan. Kecekapan operasi teratas berlaku apabila gabungan orang, proses, dan teknologi bergabung untuk mengoptimumkan prestasi perniagaan.

Dari segi pengangkutan para penumpang samada untuk ke airport mahupun dari airport ke luar kawasan, perkhidmatan kereta sewa, teksi dan servis shuttle amat diperlukan bagi memudahkan pergerakkan penumpang ke destinasi mereka. Sebagai contoh, DNZ Group mengambil langkah perancangan di masa hadapan untuk memperkenalkan & menawarkan servis Kulim Airport Car Rental bagi kemudahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) menjelang 2026 – 2027.

Leave a Reply

Your email address will not be published.