Pengalaman Dengan Kenderaan Starex

 

Hari tiba ketika saya menyedari bahawa penemuan saya tidak cukup besar untuk membawa keluarga saya dengan selesa. Walaupun ia adalah 7 tempat duduk, ia tidak dapat menampung 3 orang anak di tempat pengekalan anak, pembantu, seorang 12 tahun, isteri dan saya jadi saya harus menjadikan diri saya MPV. Pertama, keperluan saya:

(1) Di bawah RM150k

(2) Jaminan Kilang,

(3) Luas

(4) Ekonomi Bahan Bakar

 

Setelah melalui senarai Estima, Alphard, Exora, dan lain-lain .. saya melihat pada turbo diesel hyundai Starex 2.5 liter. Pemacu ujian itu sangat mengejutkan, tidak terasa malas, terdapat sedikit gulungan badan, ia adalah pemacu roda belakang (ini bagus untuk sesuatu yang lama) dan ia dilengkapi dengan loji kuasa 2.5 turbo diesel yang hebat, yang bermaksud bahawa saya mempunyai kuasa yang cukup baik dan saya akan menghabiskan lebih sedikit untuk bahan bakar. MPV ini juga dilengkapi dengan pelbagai kelebihan lain. Jaminan kilang 300k km, tempat duduk kulit penuh, I.C.E yang baik, roda aloi 16 inci, lampu automatik, 4 cakera brek ditambah ABS dan yang terbaik dari semua model tahun 2009 ini bermaksud bahawa saya boleh mendapatkannya di jalan dengan harga kurang dari 130k. Titik tambah besar di sini - Jurujual juga memberitahu saya bahawa MPV baru-baru ini mendapat anugerah untuk penggunaan bahan bakar terbaik di kelasnya sejauh 1100 kilometer dengan satu tangki penuh. Jadi, saya beli satu.

 

 

Prose Penghantaran

MPV akhirnya dihantar kepada saya. Tidak ribut-ribut, tidak ada kerumitan saya tidak mempunyai aduan. Saya berjaya menyiapkan masa dalam seminggu dan menghantarnya untuk perkhidmatan pertama.

Setakat ini saya perhatikan bahawa:

1) terdapat judder pada roda kemudi semasa brek digunakan.

2) Saya tidak dapat mencapai 1100kms pada satu tangki bahan bakar.

3) terlalu banyak tempat duduk (3 baris) dari 3 tempat duduk di kabin penumpang.

 

Buruh percuma tetapi minyak, dll dikenakan. Mereka tidak melakukan pembetulan lain kerana baru berusia seminggu dan saya diberitahu bahawa mereka akan membuat pembaikan di perkhidmatan sejauh 5000km. 2 minggu kemudian perkhidmatan @ 5000km saya menghantar Starex kembali dan meminta mereka untuk memperbaiki jajaran roda, penjana dan penggunaan bahan bakar yang saya rasa sangat berat. Mereka melakukan pembetulan dan mengembalikannya kepada saya dengan mengatakan:

1) Hakim tidak dapat diperbaiki, ini masalah biasa, kita tidak tahu mengapa.

2) Kami melakukan beberapa penyesuaian dan menetapkan semula, penggunaan anda akan menjadi lebih baik.

3) Saya membuang satu barisan tempat duduk dan sekarang lebih baik dan selesa untuk semua orang.

 

Jarak tempuh starex saya hampir mencapai tanda 10k sekarang dan saya boleh katakan, anda akan mendapat tidak lebih dari 600km setiap tangki dalam keadaan memandu setiap hari tanpa mengira cuaca ia memandu bandar atau jarak jauh.

Saya sudah terbiasa dengan judder di stereng semasa melakukan brek, entah bagaimana ia telah berkurang.

Apa yang baik mengenai Starex?

1) ia mempunyai ruang, jika anda membelinya untuk tujuan ini, anda telah melakukan perkara yang betul.

2) Perjalanan yang selesa apabila dimuat sepenuhnya. Body roll hampir tidak ada dari POV pemandu. I.C.E baik; A / c sejuk walaupun pada hari-hari panas.

3) 600km per tangki ful @ myr 170 adalah perjalanan murah buat masa ini. Sepatutnya 1100 kilometer per tangki penuh.

 

 

Apa yang saya tidak suka mengenai Starex?

1) Selang jadual servis terlalu pendek @ 5000km dan boleh mahal. Hyundai Malaysia harus mengkaji semula perkara ini. Hitung kos perkhidmatan anda untuk 60,000 kilometer seterusnya dan anda akan melihat maksud saya.

2) Perlu mendapat tekanan tayar dengan betul. Pelekat di pintu tidak cukup baik. Anda memerlukan percubaan dan kesilapan.

3) Berharap tidak ada penghakiman semasa melakukan pengereman.

4) Beberapa tempat duduk berderak. Bunyi seperti bas yang murah.

5) Roda stereng plastik terasa tidak selesa pada pemacu panjang.

 

Sekiranya anda diluar sana yang ingin merasai pengalaman sendiri membawa starex, anda bolehlah melakukan carian di Google dengan menaip starex sewa shah alam sebagai contoh bagi mereka yang duduk di sekitar Shah Alam dan begitu juga di kawasan-kawasan yang lain. Tanpa perlu memikirkan bayaran komitmen di bank, kos penyelenggaraan berjadual dan sebagainya. Adalah lebih baik anda sewa dan terus pandu dengan selesa.