Bank Manakah Yang Terbaik Untuk Pinjaman Perumahan Di Malaysia?

  • by

Walaupun bagus jika anda boleh masuk ke mana-mana bank dan mendapatkan apa yang anda perlukan dengan tepat pada masa itu, ia tidak mungkin. Apabila bercakap mengenai bank, ia bukan situasi “satu saiz untuk semua”. Bank yang anda pilih bergantung pada jenis pinjaman yang anda rasa terbaik untuk anda. Dan “yang terbaik” adalah subjektif; lihat pada kadar, pakej, terma dan syarat yang berbeza. Ini adalah komitmen jangka panjang, jadi anda perlu melihat siapa yang memberi anda perkhidmatan terbaik.

Satu nasihat yang boleh kami berikan ialah jangan takut untuk membeli-belah. Teliti pakej pinjaman yang berbeza. Buat temu janji dan bercakap dengan jurubank gadai janji atau pegawai pinjaman yang berbeza. Cari yang anda selesa dan yang berpengalaman serta meluangkan masa untuk memahami keperluan kewangan unik anda. Kemudian, bersama-sama, anda boleh mengesahkan jenis pinjaman yang anda inginkan dan menyerahkan dokumen anda sebagai sebahagian daripada permohonan anda.

Apakah dokumen yang diperlukan semasa memohon pinjaman perumahan?

Perkara terakhir yang anda mahu ialah masuk ke bank dengan tangan kosong. Apabila memohon pinjaman hartanah, terdapat beberapa dokumen yang perlu anda sediakan sebelum mesyuarat anda:

  1. Borang tempahan hartanah
  2. Dokumen pengenalan diri (salinan IC/Pasport anda)
  3. Slip gaji (sehingga 6 bulan)
  4. Penyata bank dan KWSP
  5. Borang resit cukai pendapatan/cukai

Apa yang berlaku selepas anda mengemukakan permohonan pinjaman?

Bagaimana sekarang? Mudah. Jika pinjaman anda telah diluluskan, raikan! Tetapi tidak terlalu banyak dan tidak terlalu mahal, kerana anda kini berhutang. Tetapi anda telah menjamin harta anda dan itu pastinya sebab untuk perayaan. Selain itu, terdapat blog cara apply loan rumah dimana ianya memaparkan info yang menarik berkaitan pinjaman perumahan & isu-isu semasa yang berguna untuk kita ambil tahu dan sebagainya.

Bagaimana jika pinjaman rumah saya ditolak?

sana, sana. Ia bukan penghujung dunia. Selalunya, ini bukan anda — ia adalah bank. Mungkin DSR anda lebih tinggi daripada DSR maksimum bank tertentu yang dibenarkan. Mungkin juga terdapat masalah dengan dokumentasi anda.

Namun begitu, tidak mendapat kelulusan pinjaman bank boleh menghalang anda kira-kira tiga hingga enam bulan untuk memohon yang lain. Jika anda telah mengira DSR anda (lihat di atas) dan mendapat nilai yang cukup rendah, anda sepatutnya baik-baik saja. Walau bagaimanapun, bank yang berbeza mempunyai ambang yang berbeza supaya pengiraan hanyalah anggaran. Tetapi jangan risau — kami mempunyai empat petua berguna untuk membantu anda dengan permohonan anda yang seterusnya.

Jika anda ingin masuk dengan peluang yang lebih besar untuk mendapatkan kelulusan pinjaman rumah dan tanpa keraguan atau kebimbangan, lihat kalkulator kelayakan pinjaman rumah kami untuk meningkatkan peluang anda mendapatkan pinjaman perumahan anda diluluskan. Sementara itu, semak kelayakan pinjaman rumah anda menggunakan LoanCare dan ketahui sama ada anda boleh mendapatkan gadai janji daripada sehingga 17 bank di seluruh Malaysia.

Perlukah saya membayar pinjaman rumah saya awal?

Kami menyukai keproaktifan di sini. Sungguh bagus anda memikirkan perkara ini. Mempunyai kurang ansuran bulanan adalah matlamat yang menarik, tetapi kadangkala, ini bukan keputusan kewangan yang terbaik. Contohnya adalah jika bank anda mengenakan penalti untuk menjelaskan gadai janji anda sebelum tempoh kunci anda tamat. Sebab lain adalah jika anda dilindungi di bawah insurans gadai janji dan ingin mengekalkan penimbal kewangan ini.

Jadi, bilakah idea yang bagus? Apabila anda telah membuat pengiraan dan anda pasti bahawa anda akan menjimatkan pembayaran faedah pinjaman anda. Penyelesaian awal beberapa tahun sebelum tempoh pinjaman anda selama 35 tahun boleh menyebabkan beribu-ribu disimpan!

Bagaimanakah cara saya membayar pinjaman rumah saya lebih awal?

Kami gembira anda bertanya. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan:

  1. Pembiayaan semula kepada pinjaman jangka pendek.
  2. Buat sedikit pembayaran tambahan sepanjang tahun.
  3. Buat bayaran balik modal yang besar.

Setiap cara ada kebaikan dan keburukannya. Dapatkan lebih banyak nasihat tentang setiap satu, serta penjelasan lanjut sama ada anda perlu membayar pinjaman rumah anda lebih awal di sini. Sama seperti konsep pinjaman kenderaan @ kereta. Adalah amat bagus sekiranya kita sebagai peminjam mampu menjelaskan hutang pinjaman kereta secepat yang mungkin. Sebagai contoh, pengusaha kereta sewa shah alam membuat beberapa pinjaman kereta bagi menjalankan bisnes kereta sewa mereka. Sekiranya jumlah pinjaman dapat dibayar dengan cepat, ia dapat memendekkan lagi tempoh pengambilalihan kereta-kereta tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.