Apa Yang Anda Fikirkan Sebelum Membeli Kereta Baru

  • by

Setiap tahun beribu-ribu kereta dijual di Malaysia sahaja, oleh itu, jelas bahawa banyak orang sedang mempertimbangkan untuk membeli kereta baru pada masa ini. Oleh itu, jika anda adalah salah satu dari mereka yang merenungkan persoalan sama ada membeli Proton, Toyota atau sebagainya, apa yang sebenarnya anda fikirkan? Pada pembelian termahal kedua yang pernah anda buat, di samping membeli rumah, anda harap anda dapat menjawab soalan itu. Sekiranya anda tidak dapat jawab tiga soalan mudah ini untuk diri anda sendiri dan anda akan berjaya cara anda untuk menjadi pembeli paling bijak bahkan sebelum anda menjejakkan kaki ke dalam pengedar kereta itu.

Berapa Banyak Kereta Yang Anda Mampu?

Perhatikan anggaran anda dengan teliti dan ketahui berapa banyak wang yang anda tinggal setelah keperluan asas anda. Tidak kira sama ada anda merancang untuk membayar wang tunai atau membiayai roda baru anda, setiap orang mempunyai batasan kewangan yang mempercayai saya, anda pasti ingin menghormati. Sekiranya anda melampaui had itu semata-mata kerana anda sangat menginginkan kereta yang indah itu, anda akan berakhir dengan tekanan dan hutang. Ingatlah bahawa ya, kereta memerlukan banyak wang untuk dibeli, tetapi mereka juga memerlukan banyak wang untuk dijalankan. Perlu diingat kos petrol, insurans, cukai jalan, perkhidmatan dan penyelenggaraan asas, membuat keputusan yang salah dalam membeli kereta yang terlalu mahal untuk dompet anda dapat meninggalkan anda tanpa wang untuk masalah tidak dijangka yang mungkin timbul dengan kenderaan. Sekiranya anda mencari kereta baru keluaran Proton , terdapat promosi proton 2022 yang anda boleh lawati di sekitar Lembah Klang.

Apa Sebab Membeli Kereta Baru Ini?

Anda boleh menggunakan senarai alasan terpanjang di dunia untuk semua orang di sekeliling anda, tetapi pastikan pada akhir hari anda memahami dengan tepat mengapa anda membeli kereta tersebut. Sekiranya anda mahukan kereta baru kerana kereta anda sekarang terlalu kecil, anda menghadapi krisis pertengahan umur atau mungkin kerana anda hanya bosan hingga mati maka itu baik-baik saja, jangan berbohong kepada diri sendiri dan berpura-pura bahawa itu disebabkan penggunaan bahan bakar atau kos perkhidmatan yang buruk. Nyatakan alasan sebenar mengapa anda membeli kereta baru sebelum anda mula melihatnya, kerana peniaga kereta adalah pakar dalam menjual apa yang mereka ingin jual kepada anda. Sekiranya anda memberi mereka alasan tidak sah untuk apa yang anda mahukan, anda akan memandu dengan kereta yang tidak anda mahukan kerana ia membuatnya seperti perjanjian hebat yang anda tidak boleh lalui.

Apa Yang Anda Perlu Keluar dari Kereta Ini?

Adakah anda lelaki keluarga atau adakah anda mencari dua tempat duduk untuk bersiar-siar di hujung minggu? Bersenam dengan kereta sukan bukanlah pilihan paling bijak sekiranya anda mempunyai 5 beg dan 3 anak untuk ditarik setiap hujung minggu. Saya tahu ini terdengar sangat jelas bagi kebanyakan orang tetapi jika anda menggunakan logik ini untuk setiap aspek kereta prospek anda, prosesnya sebenarnya lebih lancar.

Adakah anda banyak memandu di lebuh raya? Atau adakah perjalanan anda agak kecil? Adakah anda memerlukan ruang but yang besar atau tidak? Suspensi rendah mungkin kelihatan hebat tetapi jika jalan yang biasa anda lalui diaspal dengan bonggol dan jalan berlubang, anda mungkin tidak mempunyai jalan yang paling lancar. Cari kereta yang menandakan semua kotak anda, jangan tenang. Sekiranya anda membeli kereta semata-mata untuk alasan estetik, anda akan mendapati bahawa anda ingin menukarnya dengan pilihan yang lebih praktikal, jadi jimatkan masa dan kesulitan dan fikirkanlah!

Jadi di sana anda memilikinya. Tiga soalan mudah untuk diajukan kepada diri sendiri sebelum anda melangkah ke mana-mana pengedar kereta. Bersikap jujur ​​dengan diri sendiri, bersikap realistik dan praktikal. Anda hanya perlu disalahkan sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pembelian anda. Oleh itu, jadilah pembeli kereta yang cerdas dan pastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang anda lakukan sebelum anda mula mencari set roda baru itu.