Apa Itu Kek?

  • by

Kek adalah produk roti yang kaya akan gula, lemak dan telur, dan dapat disertakan dengan pelbagai jenis makanan seperti buah-buahan dan perisa seperti ekstrak vanila. Mereka mewakili segmen yang sangat penting dalam industri penaik. Mereka terdapat dalam banyak jenis dan sangat serba boleh dari segi rasa, tekstur, bentuk dan warna, sempurna sebagai makanan ringan atau sebagai porsi ukuran pada majlis-majlis khas. Mereka biasanya dibuat dari tepung gandum lembut yang dicirikan oleh kandungan protein rendah dan ketulenan tinggi (kebanyakannya endosperma dan pati dari pusat biji gandum).

Keaslian

Jenis pertama dihasilkan dengan mencampurkan tepung putih, telur, mentega segar, dan gula meja. Ini dipanggil kek paun, jenis kek adunan yang pertama diketahui. Generasi seterusnya dikembangkan apabila pembuat roti mendapati bahawa produk yang lebih ringan dan lebih lembut dapat dibuat dengan mencambuk telur, dan kemudian melipat gula dan tepung. Ini dikenali sebagai jenis busa. Lapisan kek dibuat pada abad ke-19, ketika serbuk penaik diletak di pasaran, yang memungkinkan pelbagai jenis adunan. Pada pertengahan abad ke-20, jenis kek yang sama sekali baru yang menggabungkan kualiti dua jenis asas – busa dan lapisan – dibuat, menghasilkan jenis sifon.1

Jenis Kek

Mengikut pemahaman admin blog kereta sewa shah alam page, jenis kek secara amnya dapat dikategorikan menjadi tiga jenis, bergantung pada perbezaan formulasi, keadaan pemprosesan dan atribut produk jadi:

1. Jenis bater: bergantung pada telur, tepung, dan susu untuk struktur, dan mengandungi sejumlah besar lemak dan air yang menghasilkan emulsi minyak-dalam-air berudara dan kimia. Sebilangan besar isi produk siap dihasilkan oleh serbuk penaik. Jenis bateri dikelaskan kepada:

  • Kek pon (yang bergantung pada telur dan lemak untuk ragi, misalnya mentega, paun dan kek makanan ringan)
  • Kuih lapis (yang lebih bergantung pada pengacau kimia, seperti lapisan putih, lapisan kuning dan lapisan coklat)

2. Jenis busa: bergantung terutamanya pada pemanjangan dan denaturasi protein telur untuk sebahagian besar isipadu akhir. Mereka dapat dianggap sebagai “kue tanpa pemendekan” mengingat ketiadaan emulsi minyak-dalam-air, ciri sistem adunan. Bergantung pada pecahan telur yang digunakan, kek jenis busa dibahagikan kepada dua kelas:

  • Kek makanan (menggunakan protein putih telur untuk memerangkap udara semasa pencampuran).
  • Kek span (menggunakan telur atau kuning telur keseluruhan, atau gabungan kedua-duanya)

3. Jenis sifon: dibuat dengan kombinasi adunan dan busa untuk membentuk butiran dan tekstur “busa-jenis” yang diubah suai.

Kek-kek yang tengah viral di pasaran sekarang adalah antaranya dari keluaran mamasab bakery. Hampir di setiap negeri ada cawangan kek mamasab ini. Sebagai contoh outlet Mamasab Alor Setar terletak di Jalan Putra, pusat bandar Alor Setar. Pelbagai jenis kek boleh didapati di cawangan tersebut. Ada kek hari lahir, cheese cake mahupun biskut-biskut premium pada harga yang berpatutan.