Aktiviti Menarik Di Negeri Sembilan

  • by

Sekiranya anda merupakan pecinta kepada alam semulajadi, lokasi di Negeri Sembilan boleh disenarai pendekkan sebagai lokasi yang bagus untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang menarik di sana. Menurut admin kereta sewa Shah Alam, antara aktiviti-aktiviti yang menarik untuk dilakukan adalah:

1. Cabar diri anda dengan mendaki ke puncak Gunung Angsi

Terletak di hutan simpan Ulu Bendul, Gunung Angsi adalah puncak ketiga tertinggi Negeri Sembilan. Walaupun dipanggil ‘gunung’, ia tidak begitu tinggi, mendahului hanya 824m.

Walaupun pemandangan di bahagian atas tidak begitu menakjubkan, ia masih berbaloi untuk mendaki untuk pencinta alam semula jadi dan pelengkap yang ingin melihat Gunung Angsi dari senarai mendaki mereka

Lokasi: Ulu Bendul Recreational Park, Negeri Sembilan

2. Lawati ladang burung unta

Mengunjungi ladang burung unta adalah salah satu aktiviti unik yang boleh anda lakukan di Negeri Sembilan. Yang paling popular di sini adalah (jelas) PD Ladang Burung Unta di Port Dickson. Di sini, anda boleh menaiki burung unta, atau mencuba daging dan telur burung unta. Terdapat zoo haiwan peliharaan untuk si kecil juga.

Petunjuk: Ada juga di Seremban, cuba cari Jelita Ostrich Farm

Lokasi: Lot 1419, Jalan Perdana 4, Batu 9, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan

3. Naiki Bukit Senaling untuk melihat pemandangan yang menakjubkan dan lautan awan

Terkenal dengan pemandangan indah dan lautan awan, Bukit Senaling merupakan satu lagi tempat mendaki yang popular berhampiran Kuala Pilah. Pada hanya 394m, ia adalah pendakian yang agak mudah, walaupun untuk pemula

Lokasi: Kuala Pilah, Negeri Sembilan

4. Pelayaran di sepanjang sungai di Pengkalan Sungai Timun dan kagum dengan kelip-kelip yang cantik

Tahukah anda bahawa anda boleh menonton kelip-kelip di Negeri Sembilan? It’s right here in Pengkalan Sungai Timun. Terdapat pelayaran sungai setiap hari untuk pelawat yang ingin berlayar di sepanjang sungai dan melihat sekilas kelip-kelip (atau mungkin juga buaya!)

Jika anda pelawat kali pertama, jangan risau jika anda ternampak papan tanda “Awas, Ada Buaya” kerana Sungai Timun sebenarnya adalah habitat semula jadi buaya. Pada masa kini, penampakan buaya telah jauh dan sedikit, jadi ia boleh dikatakan selamat

Lokasi: Kampung Sungai Timun, 71150 Linggi, Negeri Sembilan

5. Pergi bermalam di salah satu daripada banyak vila atas air di Port Dickson

Ingin membawa staycation anda ke peringkat seterusnya? Menginap di vila atas air. Berbaloi untuk berbelanja secara berfoya-foya kerana tiada apa yang dapat mengalahkan menonton matahari terbenam di balkoni peribadi anda sendiri yang menghadap ke laut, dengan bunyi ombak menghempas di bawah kaki anda.

Port Dickson mempunyai beberapa resort dengan vila atas air yang boleh anda pilih, iaitu Avillion PD, Lexis Hibiscus dan banyak lagi

Lokasi: Port Dickson, Negeri Sembilan

Bercakap mengenai aktivi-aktiviti yang lasak seperti teroka hutan, mendaki bukit/gunung dan sebagainya, pihak admin kereta sewa Negeri Sembilan mencadangkan supaya lokasi-lokasi tertentu yang ada di Negeri Sembilan ini diviralkan supaya lebih ramai lagi orang awam tahu dan datang ke Negeri Sembilan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.