5 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengambil Pinjaman Peribadi

  • by

Apabila memohon pinjaman peribadi, jelaskan matlamat anda dan kenal pasti apa yang anda ingin capai. Mungkin anda ingin mengubah suai rumah anda, atau membayar bil kad kredit anda? Sentiasa ingat, pinjaman peribadi adalah alat kewangan, bukan ubat-ubat kepada masalah kewangan anda. Jadi semak 5 perkara yang perlu anda ketahui sebelum memohon pinjaman peribadi.

1. Di manakah saya harus memohon pinjaman peribadi?

Terdapat beberapa cara untuk memohon pinjaman; walau bagaimanapun anda harus sentiasa mendapatkannya daripada institusi kewangan atau perbankan yang dilesenkan oleh Bank Negara Malaysia. Anda mesti mengelak daripada meminjam daripada peminjam wang haram, kerana anda mungkin akan terus berhutang akibat caj dan amalan faedah mereka yang tidak terkawal.

Sebaliknya, anda harus sentiasa memilih untuk menggunakan bank bereputasi yang menawarkan perkhidmatan hebat kepada anda dan yang boleh memenuhi keperluan kewangan anda pada setiap masa.

2. Berapa banyak yang boleh saya pinjam dengan pinjaman peribadi?

Pertama, anda perlu belajar cara mengira nisbah perkhidmatan hutang anda dan lihat sama ada anda mampu membelinya! Ini caranya:

Jumlah Komitmen Bulanan / Jumlah Pendapatan Bersih Bulanan X 100% = Nisbah Khidmat Hutang

Sebaik-baiknya, anda harus sentiasa mengekalkan nisbah perkhidmatan hutang anda di bawah 60% untuk memastikan anda mempunyai peluang terbaik untuk mendapatkan pinjaman anda diluluskan. Anda juga harus ingat bahawa bank boleh mengira faedah berdasarkan jumlah keseluruhan, tempoh pinjaman dan skor kredit anda.

Menurut pengarang Kereta Sewa Murah Shah Alam, apabila memohon pinjaman peribadi, bank biasanya bersetuju untuk membenarkan anda meminjam sehingga tiga hingga empat kali ganda daripada pendapatan bulanan anda untuk memastikan anda tidak memanjangkan kewangan anda. Kebanyakan bank di Malaysia juga mengeluarkan pinjaman peribadi pada jumlah purata RM20,000 – RM50,000 berdasarkan faktor seperti nisbah khidmat hutang peminjam, pendapatan bulanan dan sejarah kredit.

3. Bagaimanakah saya boleh menjimatkan caj faedah?

Telah disebutkan sebelum ini tentang cara bank mengira kadar faedah pinjaman peribadi (jumlah keseluruhan, tempoh pinjaman dan skor kredit anda) yang perlu anda ketahui. Jadi, salah satu cara adalah dengan memilih tempoh pinjaman yang lebih pendek dengan ansuran bulanan yang lebih tinggi yang boleh anda bayar dengan cepat untuk menjimatkan caj faedah.

Terdapat lebih banyak lagi untuk mendapatkan tawaran terbaik untuk pinjaman peribadi anda daripada hanya mencari kadar faedah yang rendah. Sebagai contoh, jika pinjaman peribadi menawarkan pulangan tunai ke atas faedah yang dibayar, ini bermakna jika anda mengambil pinjaman peribadi pada kadar faedah 10%, pulangan tunai 20% untuk faedah yang dibayar bermakna anda sebenarnya membayar balik bank pada kadar faedah 8%. Dengan itu, pastikan anda menyemak tawaran yang ditawarkan oleh bank, kerana anda boleh menjimatkan ratusan Ringgit!

4. Apakah dokumen yang saya perlukan untuk pinjaman peribadi saya?

Bank-bank dikehendaki melaksanakan usaha wajar mereka apabila meluluskan pinjaman peribadi, jadi anda perlu mempunyai semua dokumen peribadi anda dengan teratur. Ini akan membantu untuk membuktikan bahawa anda boleh memenuhi semua keperluan mereka dengan mudah dan mengurangkan bolak-balik antara anda dan bank. Oleh itu, berikut ialah beberapa dokumen yang perlu anda serahkan, dan senarai yang tepat berbeza-beza antara bank:

  • NRIC (MyKad) anda
  • Penyata KWSP terkini anda atau
  • Slip gaji 3 bulan terkini anda

5. Berapa cepat saya boleh mendapatkan pinjaman peribadi saya diluluskan?

Proses kelulusan adalah lebih pantas pada hari ini dan anda kini boleh mendapatkan pinjaman peribadi anda diluluskan dalam tempoh 48 jam hingga di bawah satu jam. Ingatlah untuk membawa bersama MyKad anda dan sebarang dokumen yang diperlukan oleh bank untuk mempercepatkan proses dengan lebih jauh!

Melalui website pinjaman peribadi 2022 ini, kami membantu anda mencari pinjaman peribadi yang sesuai yang paling sesuai dengan keperluan anda. Klik pautan di bawah dan anda akan berhubung dengan pegawai / ejen kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published.